نویسنده آقای دکتر مرتضی مجدفر
۹ مورد یافته درباره اولویتهای یادگیری دانشآموزان برای کمک به ارتقای کلاسهای درس معلمان
۱- سواد اطلاعات
با وجود کثرت اطلاعات آنلاین قابل دسترس، فراگیرندگان نسل z کمتر درباره کسب علوم جدید، و بیشتر درباره دسترسی به پاسخ سریع تکالیف تحقیق میکنند. آنها به کمک احتیاج دارند تا بدانند اطلاعات نادرست را نیاموزند و بدانند هر آنچه که به صورت آنلاین میخوانند، دقیق، امن و مفید نیست.
۲- یادگیری کاربردی
بسیاری اذعان دارند که یادگیری کاربردی، بیش از هر عامل دیگری باعث میشود یادگیری برای دانشآموزان نسل z لذتبخش شود. این دانشآموزان به دانش و کلمات واقعی نیاز دارند تا وقتی به محیط کار وارد میشوند به کارشان بیاید.
۳- یادگیری درونفردی
یادگیری درونفردی (درونی) یکی از سبکهای آموزشی کمتر ترجیح داده شده بود که تاکنون بیست وپنج درصد رواج داشته است. این روش که به هیچ وجه روش مؤثری برای یادگیری نبود، اکنون با استقبال روبرو شده است. دانشآموزان نسل z اغلب ایده یادگیری مستقل را دوست دارند که در آن بتوانند زمان، آرامش و محیط را کنترل کنند.
۴- کلاس درس ترکیبی
بسیاری از دانشاموزان نسل z یادگیرندگان اجتماعی هستند و دوست دارند در کنار دیگران یاد بگیرند، اما نه با دیگران. کلاس درس ترکیبی به آنها اجازه میدهد تا در یادگیری مستقیم و مستقل که منجر به جلسات متعدد حضوری با یک مربی و دیگر یادگیرندگان میشود، شرکت کنند.
۵- یادگیری معکوس
ایدۀ کلاس درس یا یادگیری معکوس که قبل از وقوع کرونا، پدیده کمتر شناخته شدهای بود؛ اکنون با استقبال گستردهای روبرو شده است. کلاس درس معکوس که در آن فراگیرندگان نسل z میتوانند تکالیف خود را زودتر از موعد انجام دهند، ممکن است به آنها این فرصت را بدهد که قبل از اینکه از آنها خواسته شود در کلاس مشارکت داشته باشند و در مورد محتوای کلاس آگاهتر و مطمئنتر شوند.
۶ یادگیری با مثال
فراگیرندگان نسل z دوست دارند مثالها و کارهای نمونه را ببینند. آنها شرکت در جلسات تمرینی، تماشای نمایشها و مثالهایی برای حل مسئله با معلم و مربی خود را دوست دارند و با این روش در مورد انتظار معلم از انجام تکلیف توجیه هستند و برای انجام آنها احساس راحتی میکنند.
برای نسل Z، یادگیری باید کاربردی، ترکیبی، و مبتنی بر ویدئو باشد، در محیطی انعطافپذیر اتفاق بیفتد و توسط مربیانی پرشور و حامی هدایت شود.
دکتر مرتضی مجدفر
۷- یادگیری مبتنی بر ویدئو
یادگیری و کسب اطلاعات جدید از طریق دیدن محتواهای ویدئویی، یکی از اولین اولویتهای نسل z است و یادگیری مبتنی بر ویدئو، اکنون به روشی شایع در میان این نسل تبدیل شده است. نزدیک به ۹۰ درصد از دانشآموزان مدرسهای و تحصیلکنندگان در کالجها که از نسل z هستند، برای یادگیری دانش جدید، در وهله اول به شبکه اشتراکگذاری ویدئویی یوتیوب و نیز دیگر شبکههای اشتراکگذاری ویدئو مراجعه میکنند.
۸- محیط یادگیری
فراگیرندگان نسل z اغلب یک فضای کاربری منعطف و چندکاربردی در محیطهای آموزشی آرام را ترجیح میدهند تا بتوانند با هدفون کار کنند. در عین حال ماهیت اجتماعی آنها به شکلی است که تمایل دارند تا وقتی که دانشآموزان دیگر حواسشان را پرت نمیکنند، نزدیکشان باشند تا مواردی را از آنها یاد بگیرند.
۹- مربیان پرشور
معلمان معمولی در نزد فراگیرندگان نسل z جایگاه ویژهای ندارند. آنها معلمان و مربیان نمونه خود را در میان تسهیلکنندگانی جستوجو میکنند که به یادگیری آنها کمک کنند، نه این که خود را کارشناسانی بدانند که درصدد تحمیل خرد خود به دانشآموزان باشند. داستانسرایان، تجربیات واقعی زندگی خود را به اشتراک میگذارند و مفهوم را در جریان زندگی بیان میکنند؛ از این رو فراگیرندگان نسل z میخواهند زندگی و تجربیات آنها مورد توجه مربیان قرار گیرد.