خوشبختی یعنی چه؟! – قسمت سوم

مردم ما غالباً به جای تمرکز بر حال، در گذشته و آینده سرگردان هستند، تصور می‌کنند از گذشته طلبکارند و به آینده بدهکار. این تفکر باعث می‌شود نتوانیم از لحظه حال لذت ببریم و همیشه در تلاش برای جبران گذشته یا ساختن آینده‌ای بهتر باشیم.در مورد حاضرجوابی، در فرهنگ ایرانی این ویژگی در بیشتر موارد پسندیده تلقی می‌شود، مگر اینکه به بی‌ادبی و توهین تعبیر شود. حاضرجوابی در روابط خانوادگی می‌تواند مخرب باشد و باعث تحقیر و توهین شود، به ویژه وقتی که اعضای خانواده از آن برای بیان حرف‌های ناگفته استفاده می‌کنند. اگرچه بیرون از خانه ممکن است حاضرجوابی نشان از زرنگی باشد، اما در خانه باید با احتیاط بیشتری از آن استفاده کرد تا باعث تنش و بی‌احترامی نشود.

نویسنده آقای ابراهیم اصلانی

روانشناس تربیتی

طلبکار از گذشته؛ بدهکار به آینده

بسیاری از روانشناسان یکی از رهنمودهای بهبود زندگی را در فرمولی ساده می‌دانند؛ زندگی «اینجا – اکنون». توصیۀ خوبی است ولی عمل به آن به این سادگی نیست. علاوه بر ویژگی‌های شخصیتی افراد که در کاربست این توصیه مؤثر است، به باور من تأثیر ویژگی‌های فرهنگی و اجتماعی هم باید در نظر گرفته شود. مفاهیمی چون: احساس گناه، شرم، گذشته‌گرایی، همرنگی، فشار اجتماعی، قضاوت دیگران و امثال آن در فرهنگ‌ِ ما بار ارزشی زیادی دارند. هر جا که چنین مفاهیمی پررنگ باشند به «اینجا – اکنون» عمل کردن سخت‌تر می‌شود. وقتی که فرهنگ عمومی ما با ابزارهای گوناگون احساس گناه را تقویت می‌کند، فرد همیشه درگیر گذشته باقی می‌ماند. وقتی که فرهنگ به ترس از مورد قضاوت قرار گرفتن بهای زیادی می‌دهد، افکار فرد آن‌قدر درگیر گذشته و آینده می‌شود که اینجا – اکنون محو می‌شود.

فرهنگ ما گاه انسان‌هایی بار می‌آورد که «اینجا» ایستاده‌اند اما نگاه‌شان به دو سوی دیگر است. از یک طرف همیشه درگیر گذشته‌اند و از طرف دیگر نگران آینده هستند. بسیاری از ما تصور می‌کنیم که از گذشته طلبکاریم؛ انگار گذشته با ما طوری رفتار کرده است که به آنچه استحقاقش را داشته‌ایم نرسیده‌ایم. خیلی از ما با مرور زندگی‌ و محاسبۀ شرایط و البتۀ مقایسۀ خودمان با دیگران، به این نتیجه می‌رسیم که اگر چنین می‌شد الان وضعیت چنان داشتیم یا فلان زمان شایستۀ امکانات و کمکی بودیم که دریغ شد و نتوانستیم به چیزی که لایقش بودیم برسیم.

 

فرهنگ و ویژگی‌های اجتماعی ما باعث می‌شود که افراد بیشتر درگیر گذشته و آینده باشند و نتوانند به‌سادگی در لحظه‌ی اکنون زندگی کنند. این فرهنگ احساس طلبکاری از گذشته و بدهکاری به آینده را در ما تقویت می‌کند و لذت زندگی در زمان حال را از بین می‌برد.

همین انسان خود را بدهکار به آینده می‌بیند. او آن‌قدر در گذشته محدودیت و سختی دیده است که تصور می‌کند باید در آینده جبران شود. ما نقشه‌های زیادی برای آینده می‌کشیم، آرزوهایی برای خودمان و اطرافیان داریم، همیشه در حال دویدن هستیم تا به چیزهایی برسیم و انتظاراتی برای خودمان درست می‌کنیم که زندگی را برایمان سخت‌تر می‌کنند.

ما یا آن طرفیم (گذشته) و یا این طرف (آینده)، و نمی‌توانیم در اینجا باشیم. فرهنگی که در آن زندگی می‌کنیم گاهی نمی‌گذارد به لحظه‌بیندیشیم و از «اینجا – اکنون» لذت ببریم.

فرهنگ و ویژگی‌های اجتماعی ما باعث می‌شود که افراد بیشتر درگیر گذشته و آینده باشند و نتوانند به‌سادگی در لحظه‌ی اکنون زندگی کنند. این فرهنگ احساس طلبکاری از گذشته و بدهکاری به آینده را در ما تقویت می‌کند و لذت زندگی در زمان حال را از بین می‌برد.

چگونه خلاقیت در فرایند یادگیری دانش‌آموزان را تقویت می‌کند؟
مشاهده